« Προηγούμενη σελίδα

Η Σιγκαπούρη θα γίνει το λιμάνι με τις πρώτες πράσινες προβλήτες του κόσμου

Το 2016, το λιμάνι του Jurong στη Σιγκαπούρη θα είναι το πρώτο λιμάνι του κόσμου με πράσινες προβλήτες, φτιαγμένες από ανακυκλωμένο σκυρόδεμα που θα προέρχεται από υπάρχουσες προβλήτες και υπάρχοντα ναυπηγεία.


Για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του έργου, οι προβλήτες θα είναι κατασκευασμένες από πιστοποιημένα πράσινα οικοδομικά υλικά όπως τσιμέντο, πλέγμα χάλυβα και ενισχυτικές δομικές ράβδους.


Κατά την ολοκλήρωση, οι προβλήτες θα έχουν βάθος 13,8 μέτρα και θα είναι εξοπλισμένες για να υποδέχονται μεγαλύτερα σκάφη. Ο αποθηκευτικός χώρος θα επεκταθεί επίσης κατά 3 στρέμματα περίπου– μία αύξηση σχεδόν της τάξης του 30%.


Οι προβλήτες έχουν πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο των Δημόσιων Υπηρεσιών (Public Utilities Board – PUB) ως ένα έργο Ενεργών Όμορφων και Καθαρών Νερών (Active Beautiful and Clean – ABC). Στα χαρακτηριστικά του το έργο ABC περιλαμβάνει 100% άρδευση του τοπίου χρησιμοποιώντας συλλεγμένο βρόχινο νερό καθώς και αργή εκροή των νερών σε αποχετεύσεις για την πρόληψη πλημμύρων.


Νωρίτερα από το 2016, το λιμάνι του Jurong ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες (solar panel) αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων. “Η κατασκευή αυτών των πράσινων προβλητών είναι μία από τις κυριότερες πρωτοβουλίες που έχει πάρει το λιμάνι του Jurong για την προώθηση της  περιβαλλοντικής βιωσιμότητας” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα του Jurong Ooi Boon Hoe. Επιπλέον, τόνισε  ότι “αυτή και άλλες πρωτοβουλίες βασίζονται σε μία πράσινη μελέτη λιμένων, υποστηρίζονται από τη Ναυτική & Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης και θα εφαρμοστούν σταδιακά.”


Σε αναγνώριση αυτής της προσπάθειας, το λιμάνι του Jurong έλαβε το Πράσινο Βραβείο (Gold) από την Αρχή Υποδομών και Κατασκευών της Σιγκαπούρης.