« Προηγούμενη σελίδα

Newsletter 10

26/05/2014

Το 5ο Φόρουμ Διαλόγου

Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το 5ο Forum Διαλόγου  του έργου ELINA. Στο Forum συμμετείχαν, για ακόμα μία φορά, εκπρόσωποι σημαντικών παραγόντων, υπουργείων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον ευρύτερο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων καθώς και πολίτες. Ο συντονιστής εταίρος του έργου είναι CYCLON ΕΛΛΑΣ Α.Ε.. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.) και η ΑΝΕΚ LINES αποτελούν τους λοιπούς εταίρους του έργου ELINA.

img_5631

Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγές στο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων λιμένων

Μετά και την τελευταία δημοσίευση του άρθρου 41 παράγραφος 7 του νόμου 4256/2014 στο ΦΕΚ 92Α’, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με αιτιολογημένη Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων μπορεί να ενταχθεί κάποιος λιμένας στο Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων άλλου λιμένα εφόσον αυτός ο λιμένας δεν έχει καταρτίσει κάποιο αντίστοιχο σχέδιο. Στην Απόφαση αυτή καθορίζονται επίσης ο τρόπος και οι ειδικότεροι όροι ένταξης, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές, τεχνικές και άλλες ιδιαιτερότητες.

Περισσότερες πληροφορίες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικολογικά λιμάνια (ECOPORTS) της ESPO και απονεμήθηκε για μία ακόμα φορά η αναγνώριση ως ECOPORT του ΟΛΠ Α.Ε.

Στον Πειραιά διεξήχθη φέτος η Σύνοδος της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ECOPORTS) της ESPO με σημαντικές παρεμβάσεις από τους εισηγητές της ESPO, της DG Move της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων της Ε.Ε. Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, στην οποία εξετάσθηκε εξειδικευμένα για πρώτη φορά το θέμα των υπηρεσιών υποδοχής των λυμάτων των πλοίων, παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από τα λιμάνια της Στοκχόλμης, της Βρέμης , του Ταλίν, του Γκετεμποργκ, του Moerdijk, του Άμστερνταμ, της Γένοβας, του Vigo, της Αμβέρσας, του Όσλο, του Αμβούργου, της Ρώμης (Civitaveccia), της Χάβρης, της Ρουέν, του Kristiasand, του Claipeda, της Ένωσης Λιμένων της Δανίας, του Πιομπίνο, της Ένωσης Λιμένων της Βουλγαρίας, της Ρίγας, του Akaba, της Κέρκυρας και φυσικά η ΕΛΙΜΕ και ο ΟΛΠ Α.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα λιμάνια της Στοκχόλμης και του Ταλίν περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Βαλτική θάλλασσα.

Τα λιμάνια της Στοκχόλμης και του Ταλίν υπέγραψαν σημαντική συμφωνία να συνεργαστούν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στη Βαλτική Θάλασσα. Τα δύο λιμάνια θα εστιάσουν από κοινού στην παροχή των συγχρόνων καυσίμων, στη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σκάφη στο λιμάνι.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μάλτα Freeport Terminals Ltd. κερδίζει την “επαγγελματική κατηγορία” (Business Category) στα βραβεία μείωσης αποβλήτων.

Η Μάλτα Freeport Terminals Ltd. ήταν στις 12/3/2014 ο νικητής της “Επαγγελματικής Κατηγορίας” στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction – EWWR) για το πλήθος των δράσεων της για τη μείωση των αποβλήτων που η εταιρεία εφάρμοσε κατά τη διάρκεια του EWWR 2013 όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους, πελάτες και λοιποί ενδιαφερόμενοι.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ετήσια Άτυπη Σύνοδος των επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών στον Πειραιά

Η ετήσια άτυπη σύνοδος των επικεφαλών των μεγάλων λιμανιών θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουνίου 2014. Η διοργάνωση γίνεται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE) σε ετήσια βάση. Το κύριο θέμα της φετινής συνόδου είναι «Λιμάνια: Μηχανές Ανάπτυξης» με επιπλέον θέματα υποθέματα τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, την εφαρμογή των διαδικασιών των Διευρωπαϊκών Δικτύων, τον κοινωνικό διάλογο, τα θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις εξελίξεις στις πολιτικές της Ε.Ε. στα θέματα της λιμενικής βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Το έργο «Sustainable Cruise»

Το έργο “Sustainable Cruise” είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει σε πειραματικά μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων κρουαζιεροπλοίων. Από μια λεπτομερή ανάλυση των ποσοτήτων των στερεών αποβλήτων, συγκεκριμένες δράσεις έχουν επισημανθεί στο πλαίσιο του έργου, για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τα απόβλητα, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στο λεγόμενο 3Rs: Reduce (Mείωση), Reuse (Eπαναχρησιμοποίηση) και Recycling (Ανακύκλωση). Το κρουαζιερόπλοιο Costa Pacifica χρησιμοποιείται ως πλοίο-πιλότος του έργου με χωρητικότητα 3.780 επιβάτες και 1.056 μέλη πληρώματος.

Περισσότερες πληροφορίες

Ναυτική Εβδομάδα στη Νάπολη 2014

Μετά από 5 συνεχόμενες διοργανώσεις στη Γένοβα, τον Ιούνιο του 2014 το Port & ShippingTech μεταφέρεται σε ένα από τα κυριότερα ιταλικά λιμάνια και ένα από τα αγαπημένα των ναυτιλιακών εταιρειών: το λιμάνι της Ναπολης, στην καρδιά της Μεσογείου.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Posidonia 2014

Για μία ακόμη χρονιά οι Έλληνες εφοπλιστές θα υποδεχθούν τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα στα Ποσειδώνια 2014. Το σημαντικό αυτό γεγονός θα λάβει χώρα στο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», από τις 2 μέχρι και τις 6 Ιουνίου 2014.

Περισσότερες πληροφορίες