« Προηγούμενη σελίδα

Newsletter 9#

12/03/2014

Το έργο ELINA πήγε Μασσαλία!

Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 στη Μασσαλία διοργανώθηκε Workshop Δικτύωσης από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μασσαλίας (CCIMP). Το  Workshop Δικτύωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου “Προώθηση του ZEROWASTE” με τη συντομογραφία “ZEROWASTEPRO”, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει υπάρχουσες μεθόδους και εργαλεία για τη βελτίωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το έργο θα υλοποιείται μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007-2013 και Εθνικούς Πόρους.

Περισσότερες πληρoφορίες

Ημερίδα για τα απόβλητα από το ΥΠΕΚΑ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.

Στην Ημερίδα στην οποία μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ακόμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, η Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, καθώς και εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής.

Περισσότερες πληροφορίες

Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας

Η πράσινη οικονομία κρύβει ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Τομείς όπως η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη δασοκαλλιέργεια και γεωργία και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες – γνωστά με το συλλογικό όρο οικολογικές βιομηχανίες – είναι υπεύθυνα για περίπου το 2,5 % του ΑΕΠ της ΕΕ και έχουν αποδειχτεί ευπροσάρμοστα στην οικονομική κρίση, αναπτυσσόμενα κατά 8 % περίπου τα τελευταία 10 χρόνια.

Περισσότερες πληρoφορίες

 

Έρευνα προς μια “πράσινη” μεταφορά στην Αδριατική θάλασσα.

Ένα από τα κύρια αποτελέσματα του έργου “SYNTHESIS” είναι μια έρευνα ανάμεσα σε 500 εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εμπορευματικών μεταφορών στην Αδριατική Θάλασσα.

Το έργο “SYNTHESIS” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του MARCO POLO II από την ΑΝΕΚ σε συνεργασία με τις εταιρείες ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, BPM A.E και το διαμετακομιστικό κέντρο της περιφέρειας Marche της Ιταλίας (Interporto Marche SpA) όπου ανήκει το λιμάνι της Ανκόνα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ασημένιο μετάλλιο στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Πειραιάς είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (20%) στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2013. Πρώτο με αύξηση 40% ήταν το λιμάνι της Ταγγέρης (Μαρόκο).

Σοβαρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού διαθέτουν σήμερα τα λιμάνια της Μεσογείου που αφενός μεν προσφέρουν το απαιτούμενο μέγεθος και τις σχετικές υποδομές, αφετέρου δε έχουν κάποιου είδους συσχετισμό ή συμμαχία με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική ανάλυση της Drewry Maritime Research για τις επιδόσεις των λιμανιών της Μεσογείου το 2013, όπου ο Πειραιάς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης.

Περισσότερες πληρoφορίες

Self Diagnosis Methodology (SDM)

Η Self Diagnosis Methodology (SDM) αποτελεί μια μέθοδο αυτοελέγχου καθιερωμένη και ευρέως διαδεδομένη για τον εντοπισμό του περιβαλλοντικού κινδύνου και την εγκαθίδρυση προτεραιοτήτων για δράση και συμμόρφωση. Αποτελεί μία συνοπτική λίστα ελέγχου του ποιές διευθύνσεις λιμανιών μπορούν να αξιολογήσουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του λιμανιού συγκριτικά με τα πρότυπα του κλάδου, αλλά και τα διεθνή. Η λίστα της SDM αναφέρει τα ακόλουθα πεδία: περιβαλλοντική πολιτική, οργάνωση της διαχείρισης και του προσωπικού, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επικοινωνία, επιχειρησιακή διαχείριση, σχεδιασμό έκτατης ανάγκης, παρακολούθηση, λογιστικό έλεγχο και ανασκόπηση

Περισσότερες πληροφορίες

 

Παραγωγική Ανασυγκρότηση με Καινοτομία. Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα.

Με στόχο να συζητηθούν οι παράμετροι μίας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής στη σημερινή ευρωπαϊκή ατζέντα, ο ΣΕΒ προχώρησε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013, στη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: “ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.  Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα.”, στο ξενοδοχείο Hilton Athens. 

Περισσότερες πληροφορίες